​Västerbotten Grand Pris för det gränslösa mötet

Maronga Furaha, Bureå och Ellinor Ädelroth, Lycksele delar på 2015 års Grand Pris under temat Det gränslösa mötet. 

Båda arbetar på olika sätt med människor i utsatta situationer och gemensamt är kopplingen med Kongo. För Maronga Furaha är Kongo ursprungsland och Ellinor Ädelroth har Kongo som arbetsfält.
Se film om pristagarna: https://vimeo.com/117180315
​Pressbild1: Lars Lustig, Ellinor Ädelroth, Muronga Furaha, Erik Bergkvist
​​Pressbild2: Ellinor Ädelroth och Moronga Furaha
​​Pressbild3: Ellinor Ädelroth
​​Pressbild4: Moronga Furaha

Prisutdelningen ägde rum vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel, tisdag den 20 januari 2015. Maronga Furaha och Ellinor Ädelroth delar på prissumman 30 000 kronor.

– Jag gör något som jag skulle vilja att någon hade gjort när jag kom till Sverige. När man kommer som invandrare till Sverige behöver man en plats där man kan träffa andra, lära sig språket och hur samhället fungerar, berättar Maronga Furaha, initiativtagare till Marongas hörna i Bureå, en mötesplats för människor med olika bakgrund.
– Att hjälpa kvinnor som upplevt sexuellt våld eller har förlossningsskador ger en glädje som uppväger allt arbete och riskerna med att verka i det krigsutsatta Kongo. Jag fortsätter så länge jag orkar, säger Ellinor Ädelroth, överläkare, kvinnorättskämpe och professor vid Umeå universitet, bosatt i Lycksele.

– Gränslösa möten är avgörande för Västerbottens utveckling. Pristagarnas arbete visar att skillnader i språk och kultur går att överbrygga. Jag hoppas att priset ska stimulera till fler att delta i gränslösa möten och att vi tillsammans skapar utveckling och nya idéer, säger Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.
– Årets båda pristagare har ett engagemang utöver vad man kan förvänta sig. Genom gränslösa möten skapar de bättre förutsättningar för människor i vårt län och andra delar av världen. De visar att det är möjligt att skapa förändring och göra jorden till en bättre plats att leva på, säger Magdalena Andersson, landshövding, Länsstyrelsen Västerbotten.

Maronga Furaha, motivering
Maronga Furaha har skapat en mötesplats för människor med olika bakgrund och med gemenskap som gemensam nämnare. Marongas hörna är ett viktigt verktyg för integrationen i Västerbotten och bidrar med stöd och hjälp till nyanlända i behov av andra människors generositet. Marongas hörna visar hur möten mellan människor med olika erfarenheter och språk kan leda till utveckling, nya idéer och framtidstro.
Mer om Marongas hörna: http://levaiburea.com/valkomna-till-marongas-horna/

Ellinor Ädelroth, motivering
Ellinor Ädelroth är överläkaren och professorn från Lycksele som med ett stort engagemang undervisar, forskar och praktiserar medicin vid Umeå universitet och i delar av Afrika. Hon har använt sina kunskaper som överläkare i flera krigsutsatta områden för att bland annat hjälpa kvinnor som fallit offer för sexuellt våld. I grunden finns en stark känsla för humanism, ett arv från hennes uppväxt i Västerbotten. Ellinor Ädelroth drivs av ett stort rättvisepatos och känsla för kvinnors rättigheter.

Tidigare vinnare av Västerbotten Grand Pris
2014 Krister Olsson, ägare av Balticgruppen i Umeå – tema Kulturdriven tillväxt
2013 Peter Berggren, distriktsläkare och ansvarig för glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman – tema Talang och kompetensförsörjning
2012 Andreas Sandström, doktorand vid Umeå universitet och utvecklingsingenjör för Lunavation – tema Innovationer

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43
Jörgen Boman, kommunikationschef, Länsstyrelsen Västerbotten, 010 225 42 37

—————————————-

Prisutdelare var Erik Bergkvist, regionråd, Region Västerbotten och Lars Lustig, länsråd, Länsstyrelsen Västerbotten.

Sju bidrag hade nominerats till 2015 års Grand Pris. Bland de nominerade finns personer och organisationer som alla på sitt unika sätt bidragit till utveckling i Västerbotten genom året tema, Det gränslösa mötet.
Utmärkelsen ska uppmärksamma en person, organisation eller ett företag med anknytning till länet som genom sitt sätt att tänka, agera och arbeta, skapat eller jobbat för det gränslösa mötet.

Grand Pris delas årligen ut av Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten. Vinnaren utses vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel.

Nominerade är:
• Ellinor Ädelroth – läkare och projektledare för Survivors of Sexual Violence, Lycksele och Umeå
• Humlab – mötesplats för humaniora, kultur och informationsteknik, Umeå
• Malin ÅbergRose-Marie Lindfors och Madelene Mikaelsson – muntligt berättande som pedagogisk metod vid SFI Skellefteå
• Maronga Furaha, Marongas Hörna, Bureå
• Monica L Edmondson – glaskonstnär, Tärnaby
• Region 8 – gränsöverskridande kommunsamverkan, Lycksele, Vilhelmina, Storuman, Dorotea, Malå, Norsjö, Åsele och Sorsele
• Åke Sellström – CBRNE och FOI, Umeå

Läs mer om de nominerade:
http://www.vasterbotten.nu/vasterbotten-grandpris-…