Årets Grandpristagare är Hybricon

Vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel har bussystemföretaget Hybricon tilldelats utmärkelsen årets Grandpris.

-Jag är glad över att bolaget fått den här utmärkelsen, säger Jonas Hansson, vd vid Hybricon. Utsläpps- och bullerfriheten som våra system innebär gör att städerna kan förtätas och byggas närmare lokaltrafikstråken. Det ökar tillgängligheten och attraktionskraften för bussen som färdmedel. Det är hållbarhet.

Hybricon Bus Systems AB, HYCO, utvecklar och tillverkar energieffektiva, rena och tysta system för bussburen kollektivtrafik. Företagets ultrasnabbladdade bussar kan köras kontinuerligt dygnet runt på ren, elektrisk kraft. Huvudkontoret ligger i Holmsund utanför Umeå.

-Jag är verkligen stolt över att vi har företag som Hybricon i vår region, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten. Hybricon är ett företag som sätter Västerbotten på kartan genom sitt arbete för ett långsiktigt hållbart samhälle.

– Hybricon är ett företag som verkligen gör skäl för att förknippas med årets tema Den hållbara platsen, säger Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten. En driven entreprenör, med Holmsund som bas, har succesivt utvecklat, tillverkat, och marknadsfört hållbara kollektivtrafiksystem som bidrar till Västerbottens utveckling, men också till en lösning på de globala utmaningarna.

Västerbotten Grandpris är en utmärkelse som årligen delas ut av Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten. Västerbotten Grandpris har instiftats för att uppmärksamma en person, organisation eller ett företag med anknytning till länet som genom sitt sätt att tänka, agera och arbeta, skapat eller jobbat för att utveckla Västerbottens i enlighet med årets tema, som 2016 är Den hållbara platsen. Vinnaren av Västerbotten Grandpris 2016 tilldelas en prissumma på 30 000 kr.

Motiveringen lyder:

Hybricon utvecklar och tillverkar världens mest energieffektiva, rena och tysta system för bussburen kollektivtrafik. Företagets ultrasnabbladdade bussar kan köra kontinuerligt dygnet runt på ren, elektrisk kraft. Hybricons huvudkontor, där företagets produktionsenhet också är belägen, finns i Holmsund utanför Umeå.

Klimatet i denna relativa närhet till Polcirkeln utgör en perfekt testmiljö för köldtestning av företagets produkter. Energieffektivitet, ultrasnabb laddning och modulariserade nyckelkomponenter utgör tillsammans en uppsättning unika egenskaper för företagets bussar.

En presentationsfilm om Hybricon finns ​här.

2015 delades Grandpriset ut till Marunga Furaha, Skellefteå, ansvarig för integrationsverksamheten Marungas hörna och Ellinor Ädelroth, Lycksele, läkare och projektledare för Survivors of Sexual Violence.