De är nominerade till Västerbotten GrandPris 2018

Västerbotten GrandPris delas ut för sjätte året i rad, och sju kandidater är nu nominerade till 2018 års utmärkelse. Stipendiet delas ut för att uppmärksamma en person, organisation, eller ett företag från länet som genom sitt sätt att agera attraherat människor från världens alla hörn.

Västerbotten GrandPris är en utmärkelse som årligen delas ut av Region Västerbotten, och har instiftats för att uppmärksamma en aktör från länet som genom sitt sätt att arbeta har attraherat människor från världens alla hörn.

Nomineras kan exempelvis personer, organisationer, eller företag som erbjuder unika produkter, tjänster och evenemang som baseras på ekonomisk och hållbar utveckling genom samverkan, kunskap och innovation. Västerbotten är ett utvecklingskraftigt län som har mycket att erbjuda både på nationell och internationell nivå; till exempel inom forskning, design, kultur, upplevelseindustri, innovationer, och kreativa näringar.

Vinnaren av Västerbotten GrandPris 2018 presenteras under invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel den 23 januari 2018.

Följande kandidater har nominerats:

Jonas Westin
Doktor Jonas Westin har genom sin forskning vid Cerum på Umeå Universitet, inspirerat och bidragit till regional såväl som internationell utveckling gällande funktionella regioner. Han forskar på infrastruktur och hur den påverkar samhället i det lilla och även nationellt och tilldelas uppdrag som ger underlag för samhällets utveckling för en smart tillväxt. Han undervisar, föreläser och bidrar med sin forskning regionalt samt ute i hela världen på ett sätt som vi alla kan förstå och se vår egen del i.

Klabböle konsult / Helena Österlind och Hans Vänman

Ett företag som jobbar med smart inkluderande tillväxt genom att synliggöra samhällsstrukturer. Klabböle konsult har ett särskilt intresse för jämställdhetsfrågor inom skogssektorn, och arbetar för att skogssektorn ska utvecklas till en arbetsplats där alla får vara den de är. Med sin positiva inställning gör de jämställdhetsbudskapet lättförståeligt och enkelt.

Norrmejerier – Västerbottensost

Västerbottensost är inte bara ett signum för Burträsk, Västerbotten och Sverige, utan kanske också det varumärke som bidragit mest till att göra Västerbotten känt både nationellt och internationellt. Västerbottensosten, med sin fantastiska historia, är särskilt uppskattad för sin unika smak och karaktär och exporteras idag över hela världen, direkt från det lilla mejeriet i Burträsk. Den unika osten är ett självklart inslag som smakupplevelse vid högtidliga och vardagliga tillfällen. Framgången bygger på en stor portion kärlek, ett passionerat och målmedvetet arbete, men också på ett stort intresse för mat bland Sveriges konsumenter och en nyfikenhet.

SES Nordic, VD Rebecca Hansson

En digital byrå med rötterna i Vilhelmina, som sticker ut och arbetar hårt för att stå konkurrenskraftiga på en global marknad. Byrån är specialiserad inom digital marknadsföring och tjänster som sökmotoroptimering (SEO), Google AdWords, sökmotormarknadsföring (SEM), Displayannonsering, Facebook-annonsering, Konverteringsoptimering, Google Analytics och håller även utbildningar inom nämnda områden.

Malgomajskolan, rektor Per Lindberg

Malgomajskolan har jobbat aktivt med att få fler nyanlända ungdomar att hitta en karriär inom skogssektorn. Man märkte att många elever vid språkintroduktionsprogrammen hade problem att klara av sina teoretiska studier. Samtidigt saknas arbetskraft inom skogsbruket. Malgomajskolan skapade därför ett specialprogram tillsammans med företaget SCA för dessa ungdomar där studier kombineras med arbete i skogen. Praktiken genomförs i skolans regi, men med SCA:s utrustning och på SCA:s marker. Utbildningen motsvarar 300 poäng från Naturbruksprogrammets yrkesutgång ”skogsvårdare”. Eleverna får säkerskog-certifikat klass C och arbetsmiljö/leverantörsgodkännande av SCA. Lösningen är ett lysande exempel på smart utveckling, där både ungdomarna och arbetsmarknaden är vinnare.

Arctic Game Lab

Arctic Game Lab är ett kluster som ska stärka spelbranschen i norra Sverige. I dag ingår Umeå, Skellefteå, Boden, Piteå och Luleå. Umeå har en mångårig tradition av spelskapande, och med två flaggskepp som Paradox och Coldwood, tillför Umeå djup kompetens och ett brett internationellt nätverk.

Umeå kommun och Arctic game Lab jobbar nu med ett VR program som ska ge medborgarna möjlighet att vara med i planeringsprocessen av Umeå. Det är ett VR program som man närmast kan likna med simcity. Ett sätt att jobba med smart tillväxt i planering av det framtida hållbara samhället i Västerbotten.

No Plan B, Petter Mikaelsson

No plan B är en privat entreprenörsskola där starka upplevelser skapar de insikter och färdigheter människor behöver för att förändra världen. Här är entreprenören människan som ifrågasätter saker och älskar all typ av förändring. Åtta elever antas till varje utbildningsomgång, och minst två av eleverna som fullföljer utbildningen blir erbjudna delägarskap i ett av koncernensolika företag. Med säte i Skellefteå har Petter genom de värderingar och idéer som genomsyrar No Plan B:s arbete och tjänster byggt upp den snabbväxande koncernen Repay och som mångårig styrelseledamot i Skellefteå AIK varit en del av hockeylagets framgångssaga.

För mer information

Micaela Löwenhöök, projektledare Västerbotten på Grand Hôtel
070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se