De inlandspolitiska frågorna ställs på sin spets

Den 21-22 januari håller Region 8 sina mötesdagar på Grand Hôtel. Temat för året är metoder och samverkan för landsbygdsutveckling och regional utveckling.

På agendan står seminarier om interkommunal samverkan, utjämningssystemet, socialt kapital och strukturell attraktionskraft i inlandet med bland andra SKL och Arena för tillväxt.

Den 22 januari bjuder Region 8 även in till mandatperiodens första stora glesbygdspolitiska debatt.

– Jag tycker att frågan om inlandets utveckling tyvärr försvann i den valrörelse vi såg i höstas, säger Malin Ackermann, koordinator för Region 8. Vi bjuder därför in till den här debatten för att ta pulsen på partierna om vad de tänker verka för under den kommande mandatperioden.

I debatten finns moderaternas, centerpartiets, miljöpartiets och sverigedemokraternas nationella talespersoner i landsbygdsfrågor representerade. Socialdemokraterna ställer upp med en representant från riksdagens näringsutskott. Moderator för debatten är Sofia Lindblad, landsbygdspolitisk expert vid LRF:s riksorganisation.

– Under valåret 2014 har jag jobbat med landsbygdspolitiska budskap och ser nu att det finns mycket frågor kvar inom området där tydliga svar från politiken saknas. I debatten den 22 januari hoppas jag att vi kommer kunna få lite fler svar på hur de politiska partierna vill driva landsbygdsfrågorna som är mest viktiga för norra Sverige under den kommande mandatperioden, säger Sofia Lindblad.

Region 8 är en sammanslutning av kommunerna Malå, Dorotea, Sorsele, Lycksele, Vilhelmina, Lycksele, Norsjö och Storuman med syfte att lyfta inlandskommunernas gemensamma frågor på agendan.

Hela programmet för Region 8 på Grand finns att läsa och ladda ner här:

Inbjudan Region 8 på Grand

För mer information:

Malin Ackermann

Koordinator Region 8

070- 371 85 10

malin.ackermann@lycksele.se

Presskontakt:

Micaela Molin

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01

micaela.molin@regionvasterbotten.se