Emanuel Dohi: Ekosystem för kreativ näring

Att gå till jobbet ska ge samma känsla som en artist har när hon eller han ställer sig på scenen för att leverera sitt bästa framträdande någonsin. Att jobba ska vara likställt med passion, och upplevelsen ska vara både chef och medarbetare. Och för att det ska kunna bli verklighet måste kulturen finnas där som en närande atmosfär. I alla fall om man ska tro Emanuel Dohi. 

Emanuel Dohi växte upp med en pappa som målade och skrev, och en mamma som vuxit upp i en familj ingenjörs- och affärsmannasläkt. På så sätt kom dessa båda världar att smälta samman till en enhet i Emanuels entreprenörskap. Idag driver han bland annat spel- och medieföretaget Dohi Sweden, och satsar nu även på projektet Dohi Venture –  en 1400 kvadratmeter stor yta i Umeås Utopia där fler ska kunna få agera som true artists och hitta modet att förverkliga sina idéer och visioner.

Emanuel Dohis pappa flydde till Sverige från Rumänen när han var i trettioårsåldern, vilket har kommit att prägla Emanuels syn på kultur och samhälle i samverkan. I sitt föredrag framhöll han kulturens relevans i ett demokratiskt samhälle, vikten av att bidra när någon satsar och att diktaturen tar vid där kulturen slutar.