En pessimist vara lika lycklig som en optimist, men på lite olika sätt

Det gränslösa ledarskapet med Mattias Lundberg, psykolog och Jan Bylund, komiker. Tillsammans är de också författare till boken Den lycklige optimisten. Tillsammans ska de analysera orden Gränslöst och Ledarskap.

– Gränslösheten kan vi använda i enormt många sammanhang. Teknikgränser men lite för sällan pratar iv om attitydgränser om vad vi tycker och tänker, säger Mattias Lundberg.
Han beskriver att när vi pratar om ledarskap försöker vi ofta personifiera ledarskapet. Ledarskapet handlar om att ta ledningen och det är något annat än vad folk är vana vid

Tillsammans tog Mattias Lundberg och Jan Bylund ledningen utan gemensam grund och bestämde sig för att arbeta tillsammans.
– Men så upptäckte vi att vi hade en gemensam sak och det var vi var lyckliga pessimister. Vi bröt mot sanningen genom att våga säga att vi är både lyckliga och pessimister.

En förhärskande föreställning är att en förutsättning av lycka är att vara positiv.
– Vi utmanade föreställningen med frågan om det kan vara felaktigt? Ingen annan hade funderat på det, berättar Mattias Lundberg.
För 30 år sedan föddes den svenska optimismen i Boden. Trenden kom från USA och det normala är att trender brukar gå över. Av någon anledning lever optimisttrenden vidare. De barn som är födda de senaste 30 åren har då blivit hyperoptimister som hävdar att du ska ge 110 procent och att inget är omöjligt.

Istället är det så att en lycklig pessimist vill bli lika lycklig som optimisterna, men på lite olika sätt.
– Att leva är att ligga på plus. Maten är inte äcklig. Man ska inte framhäva sig för mycket, säger Jan Bylund.
Två huvudregler för en pessimist är att ha lite lägre förväntningar. En lycklig pessimist är förberedd på att skit kommer att hända. Troligtvis blir det ett eller två fartgupp och vara förberedd.

I boken En lycklig pessimist, utmanar Mattias Lundberg och Jan Bylund vad som händer när man för fram ett budskap om något motsatt det som varit förhärskande i 30 år.
Reaktionerna har varit att det är skönt att någon vågar säga det man alltid har tänkt
– Optimister är pessimistiska mot vår idé. Det är lite kul, säger Jan Bylund.

I en kort undersökning i publiken framgår att bara 30 procent ser sig som pessimister.
– Att ha försäkring eller bilbälte, cykelhjälm är att vara pessimistisk. Att ta med paraply, då är man pessimist, vilket är långt fler än de som svarade på undersökningen.
Det intressanta är att vi utgår från det svartvita tänkandet att vi är antingen pessimister eller optimister. Alla är lite av varje.

Det finns också lyckliga optimister och olyckliga pessimister.
Vi vill få er att vakna till och tänka efter.

För att vara gränslös måste man vara medveten om var gränserna finns.

Mattias Lundberg
Författare, Föreläsare och Moderator. Mattias disputerade 1999 med en avhandling kring personlighet och uppfostran. Tidigare har han verksam inom psykiatrin och arbetat med rehabilitering i privat verksamhet, chefs-och ledarutveckling, chefscoaching och utbildning, främst inom näringslivet. Just nu arbetar han som lektor vid institutionen för Psykologi vid Umeå universitet.
http://mattiaslundberg.se

Mattias Lundberg, är tillsammans med komikern Jan Bylund aktuellt med boken Den lyckliga Pessimisten – om varför negativt tänkande är positivt.

Om Den lyckliga Pessimisten
Optimisternas positiva aura förhärligas i tv-soffor och tidningar. Vi ska övervinna livets motgångar, skratta oss igenom kriser och sjukdomar och sikta mot stjärnorna. Men många som investerar i ”positivt tänkande” blir nedslagna. Livspusslet förblev olöst, kometkarriären på jobbet kom av sig och den ljusnande framtiden tillhör någon annan – trots tankens kraft och eviga lyckomantran.
http://www.forum.se/bocker/psykologi/d/den-lyckliga-pessimisten

Jan Bylund
Jan Bylund är underhållare och föreläsare, ståuppkomiker, moderator, konferencier och programledare.
Ibland engageras han som konferencier och föreläsare och som underhållare på kvällen. Känner sig rätt bekväm i alla dessa roller och tycker det blir ju lättare att knyta ihop hela kalaset när han fått förmånen att vara med och hålla i hela dagen och dessutom busa på kvällen
http://janbylund.se

Text: Mariann Holmberg
Foto: Patrick Trägårdh