Femtastic: DIY-kultur och co-creation för förändring. Fatta!

Konst och kultur är inte bara saker som gör världen lite snyggare att se på och svängigare att lyssna på. Det är också ett vapen som besitter en fruktansvärd styrka när det kommer till att skaka om samhället i grunden, ifrågasätta, provocera och åstadkomma förändring. En låt kan vara en bomb och en klubbkväll kan vara ett slagfält – på de bästa av sätt. 

Artisterna Nathalie ”Cleo” Missaoui och Vanessa ”NeyNey” Marko är grundare av det kreativa kollektivet Femtastic som vill inspirera unga kvinnor att ta plats med sina konstformer och skapa scener för kvinnor i den svenska urbana kulturen. Femtastic började som en klubb, vilken föddes ur frustrationen inför mansdominansen på den svenska hiphop- och reggaescenen.

Tillsammans håller de workshops, arbetar som projektledare, samarbetar med andra artister och aktivister, arrangerar fester och klubbar och skapar kommunikation med utgångspunkt i det de brinner för, för att förändra samhället på ett konkret sätt genom konstnärlig direkt aktion och handlingskraft. De ligger också bakom Fatta!, ett samarbete med Crossing Borders i syfte att få till en samtyckeslag och införa resurser för att arbeta mot de normer som ligger bakom brutala skevheter i samhället.

Senast var de involverade i en manifestation för samtyckeslagstiftning på Medborgarplatsen i Stockholm som drog omkring 6 000 besökare.