Här är de nominerade till Grand Pris 2016

Det finns sex kandidater till Grand Pris 2016, som delas ut i samband med invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel den 19 januari.

Bland de nominerade finns personer och organisationer som alla på sitt unika sätt bidrar till utveckling i Västerbotten genom ”Den hållbara platsen”. Vinnaren av Grand pris tilldelas en prissumma på 30 000 kr. Det är Region Västerbotten tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten som delar ut priset.

De nominerade är:

1. Hybricon

Hybricon Bus Systems AB, HYCO, utvecklar och tillverkar världens mest energieffektiva, rena och tysta system för bussburen kollektivtrafik. Företagets Ultrasnabbladdade bussar kan köras kontinuerligt dygnet runt på ren, elektrisk kraft. Huvudkontoret, där produktionsenheten också finns, ligger i Holmsund utanför Umeå. Ett antal globala trender påverkar förutsättningarna att bygga en hållbar attraktiv region. En av dessa är klimatförändringarna. HYCO bidrar till ett hållbarare Västerbotten idag och genom fortsatt utveckling även imorgon.

2. Bryggargatan/ Jon Oskar Arnason

I Skellefteå finns restaurangen Bryggargatan som består av en stor bistro och en modern bar. Sedan sommaren 2015 finns även en ny verksamhet i byggnaden intill Bryggargatan- Brygg club och café. Bryggargatan har snabbt blivit en viktig mötesplats i Skellefteå där lokala, regionala och internationella möter varandra i en attraktiv miljö över god mat som tillagas på hållbara råvaror. Bryggargatan tar tillvara på regionala tillgångar i form av råvaror och en unik miljö vid Skellefteälven som gör att människor vill mötas- och när människor möts utvecklas Västerbotten.

3. Tjarn Upplevelser & rekreation/ Bengt-Erik Hesse

1800–tals hemmanet Tjarn ligger avskilt i södra Västerbotten intill Lögdeälven i Nordmalings kommun. Området längs älvdalen klassas som ett riksintresse. Tjarn har ett hållbart perspektiv i upprustandet av en västerbottnisk kulturmiljö och även i utvecklingen av en plats för hållbara möten som löser upp hierarkier, öppnar för dialog och främjar kreativitet och idéutbyte. Hållbarhetstanken genomsyrar såväl aktivisterna som besökarna erbjuds, mötesmiljöerna, utformningen och förvaltningen av byggnaderna och närområdet.

Bengt-Erik Hesse som driver verksamheten har tagit tillvara på ett västerbottniskt arv och har med hjälp av sin energi och fantasi skapat en unik mötesmiljö där nya idéer föds.

4. Ellinor Ädelroth, Läkare och projektledare för ”Survivors of Sexual Violence

Grandprisvinnaren från 2015 har åter nominerats till årets Grandpristagare utifrån hennes fortsatta engagemang för utsatta kvinnor i Kongo.Ellinor Ädelroth, från Lycksele är professorn, prefekten och överläkaren som engagerat sig starkt för Afrika och människorna där. Hon har undervisat och praktiserat medicin i Kongo och lever efter filosofin ” Vi har skyldighet att dela med oss av det vi kan, både när det gäller kunskap, materiella ting och annat”. Sedan den 1 januari 2014 är hon projektledare för projektet ”Survivors of Sexual Violence”. Genom detta projekt ges vård till patienter som överlevt grovt sexuellt våld eller har andra svåra gynekologiska besvär exempelvis på grund av förlossningsskador.

5. Tomas Mörtsell, Kommunstyrelsens ordförande Storuman

Tomas Mörtsell utvecklar det hållbara Storuman. Med en ledarstil som inte skapar konflikter och som låter människor växa skapar han engagemang för inlandet och tar han Storuman framåt. Tomas Mörtsell utmärker sig genom sin förmåga att bygga långsiktiga nätverk mellan Storuman, Västerbotten, Sverige och världen.

6. Jennie Ekbeck, vd för Umeå Biotech Incubator

Umeå Biotech Incubator AB, UBI, är en life-science-inkubator med stöttar innovativa idéer inom läkemedel, in vitro-diagnostik och medtech i ett tidigt skede. UBI ger företag i länet möjlighet att växa sig starka och bidra till Västerbottens konkurrenskraft inom life science. Jennie Ekbeck skapar hållbara och effektiva processer på arbetsplatsen och sprider kunskap och har en miljömedveten och långsiktig kommunikation där e-lösningar, samverkan och internationalisering är några exempel. UBI jobbar även medvetet med jämställdhetsfrågan och kvinnliga nätverk. Barnanpassade lokaler bidrar till UBI:s praktiska hållbarhetstänk. UBI tar en regional spetskompetens till nästa nivå samtidigt som den breddas för fler. Denna plastbaserade utveckling fokusera på länets starka akademi med världsledande forskning och utbildning med välutbildade och kreativa människor.