Kemin och ögonkontakt avgörande möte möten mellan människor

Malou von Sivers menar att möten börjar med kemin mellan människor.
Hon berättar om Kofi Annan som lärde sig grunden om diplomati under sin uppväxt i Afrika. När Kofi Annan var 13 år kom en lärare in med ett vitt papper med en svart punkt. Uppmaningen var att inte bara se den svarta punkten utan se det vita som finns runt om.
Den kunskapen använde han vid ett möte med Saddam Hussein. Kofi Annan såg en människa med en barndom och känslor som vi alla har med oss. Kofi Annan ville få Saddam Hussein att förstå att han såg honom som en människa, vilket gjorde att mötet ledde till ett samtal.
Det viktigast för Malou von Sivers är ögonkontakten.
– Tänk vad betydelselös man känner sig när chefen sneglar på sin mobil, samtidigt som man berättar något som är viktigt.

Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten och Lars Lustig, länsråd, Länsstyrelsen Västerbotten intervjuas av Malou von Sivers.
Lars Lustig ersätter Magdalena Andersson som idag befinner sig i Tromsö för att överlämna en rapport till ministrar från Sverige Norge och Finland. Rapporten är ett resultat av ett års gemensamt utredningsuppdrag om samarbetsområdet i arktiska Skandinavien.

Erik Bergkvist om att 25 år med Västerbotten på Grand Hôtel har betytt många möten
– Just idag träffas flera hundra och under tre veckor sker flera tusen möten mellan människor och under 25 år har fler än 20 000 människor deltagit i möten när Västerbotten har varit på Grand Hôtel. Vi är ett län med mycket plats men med färre människor och vi måste öka våra kontaktytor.

Lars Lustig lyfter behovet av att få till samarbeten för att de människor som kommer till Västerbotten från flykt snabbare ska komma in i arbete eller studier.
– Vårt kompetensbehov är enormt och bara idag skulle 300 personer kunna anställas bara inom vården. Många som kommer hit har god utbildning och jag önskar att vi skulle kunna kraftsamla kring valideringar och introduktioner. Västerbotten är ett välkomnande län och vi skulle tillsamman kunna göra väldigt mycket mer.

– Vi är en del av världen. Få län som har varit så aktiva i EU som norra Sverige. Vår industri våra utbildningsystem är en el av en global värld och då måste vi finnas i EU och närvarande, säger Erik Bergkvist.

Malou von Sivers
Marie-Louise ”Malou” von Sivers, journalist och programledare, för närvarande anställd på TV4.
Hon har bakgrund som kvällstidningsreporter på både Aftonbladet och Expressen där hon gjorde fler uppmärksammade wallraff och reportage, ofta med en feministisk vinkel. Bland annat gjorde hon artikelserier om äldrevården där hon bland annat wallraffade som biträde, skrev reportage om psykvården där hon följde kuratorn Barbro Sandins arbete med att bota unga schizofrena män och en uppmärksammad serie om belastningsskador.
I november 2014 mottog Malou von Sivers Lukas Bonniers pris, som delas ut för ”långvarig och fortgående journalistisk yrkesprestation”.
Motiveringen lyder: ”För att hon aldrig slår sig till ro i soffan”.

Text: Mariann Holmberg
Foto: Patrick Trägårdh