Lika barn leka bäst, men olika barn hittar på de bästa lekarna

Milad Mhoammadi nämner ordet som vi alla är rädda för, ordet som vi behöver mer än någon sin nu.
– Ordet är sårbarhet.
Väldigt få vågar visa sig sårbar inför andra människor. Hur många har mått jävligt dåligt?
Milad Mohammadi uppmanar publiken att se sig runt och inse att i princip alla någon gång har mått dåligt.

När jag mådde som sämst bestämde jag mig för att kämpa för människor från andra länder. Antingen skulle jag ta livet av mig eller för att bli en fantastisk människa. Ni vet vilket jag valde.

13-14 år gammal bestämde jag mig för att vi alla hade en potential och att olikheter är våra största möjligheter. Jag ställde mig frågan: Milad vad är du där när du dör vad vill du att människor ska komma ihåg dig för. Jag ville bli en ledare, någon som andra människor såg som en förebild. Ledarskap handlar om mod och vitalitet och håller människor i handen.

Jag sa till min lärare att jag ska bli diplomat. Jag ska förändra hela Sverige och min lärare säger åt mig att ta det lugnt. Då flyttade jag till Stockholm för att studerar och nu kan iranier säga att de känner den mest utbildade iraniern ever.
En iransk kvinna, den mest kunniga inom imigrationsjuridik sa till mig. ”Du ska inte se dig själv som en invandrare, du ska se dig som jurist och statsvetare.”
Om vi hade byggt upp ett land på kompetens, då hade det sett annorlunda ut i den här salen.

Petter Stordalen bjöd in mig till att tala i Globen. Efteråt sa han att Milad du borde jobba för mig, men bättre vore om Peeter Stordalen jobbad för Milad Mohammadi.

Med makt kommer ansvar. Och jag bestämde för ett tag sen att innan jag är 30 år gammal ska jag ha startat väldens bästa skola.
Jag vill förändra områden som Kista, Akalla och Rinkeby och skolan är den viktigaste anledningen till varför människor flyttar till ett visst område. Jag vill skapa en modell för den bästa skolan någonsin. Byggnaden kan vara en modell för att inspirera andra att göra detsamma.

Att starta en skola handlar om samhällsutveckling och 500 000 har jag investerat i en stiftelse. Vi har skapat samarbete med näringslivet och offentlig sektor. Vi kommer starta skolan mycket tidigare än när jag är 30 år. Vi startar redan om 6 månader i Akalla.

Varje dag ser vi människor som har så mycket inom sig. Vi går förbi dem och ibland vet vi inte ens om att de finns. Jag tillägnar mina ord till alla som blivit diskriminerade.

Jag har en dröm som svensk, iranier, jurist, statsvetare och talare. Men det viktigaste är att jag är en medmänniska. Med tigerns öga vill jag framhålla att människor bär på en potential och att våra olikheter är våra största möjligheter

Jag hoppas att du som hör mig nu inser din potential att förändra det här landet.

Lika barn leka bäst, men olika barn hittar på de bästa lekarna.

Milad Mohammadi
Milad Mohammadi har juristexamen och Kandidatexamen i nationalekonomi och statsvetenskap
Han är utsedd av Resumé till Sveriges superkommunikatör 2014, Sveriges supertalang 2013 enligt Veckans Affärer och årets uppstickare 2012 enligt Shortcut. Dagens industri har uppmärksammat Milad Mohammadi som en av nordens och näringslivets mest efterfrågade talare till ledare och chefer.

Milad Mohammadi om sig själv
Antingen skulle jag ta livet av mig själv, eller bli en fantastisk människa. Jag valde det senare, och mer än så. Med min galenskap var mitt beslut att bli den mest fantastiska personen i hela världen.
Med min drivkraft för att se möjligheter istället för problem – och olikheter som våra största möjligheter – blev jag både jurist och statsvetare som 22 år gammal, Sveriges supertalang 2013 och Sveriges superkommunikatör 2014.
Genom att kombinera kompetens, starka känslor och vass kommunikation har jag fått äran att vara en av nordens största talare inom mångfald, kommunikation och ledarskap för näringslivet, kommuner och organisationer – med högsta betyg i snitt.
http://milad.se

Text: Mariann Holmberg
Foto: Patrick Trägårdh