Sänkta trösklar som gör det lätt att röra sig över gränser

Anna Kinberg Batra, moderaternas nya och första kvinnliga partiledare har gjort några resor efter valet, men hon har inte hunnit träffa hockeylaget i Skellefteå. Däremot fick hon möjlighet att möta Broströms traktor och maskin.
– Där fick jag en tydlig bild av hur det är att driva företag i glesbygd där det är kallt på vintern och hur viktigt det är och kunna hålla kvar näringslivet.

Anna Kinberg Batra känner väl till Umeås designhögskola som sätter Umeå på en internationell karta och visar vägen för morgondagens design.
Det finns mycket att bygga på när vi sätter Sverige på världskartan eller Västerbotten på rikskartan.

Jag saknade vintern när jag bodde utomlands och som kopplar mig till traditioner som julen.

Astrid Lindgren fascinerar Anna Kinberg Batra och att hon har levt i ett Sverige som förändrats genom decennier.
– Hon har varit författar under en tid då det blivit mycket bättre.
Det visar att hårt arbete och personer gör skillnad och hur vi samarbetar och hjälper varandra.

Västerbotten har fullt med OS-hjältar och Anna Kinberg Batra tycker att det är något typiskt svenskt över att förundras över de svenska skidhjältarna.

Men vi måste förändras när världen förändras. Det fanns en tid när riktiga jobb var på åkrarna. Idag sker det utveckling inom såväl lantbruket som industri och tjänstesektorn.

Alla delar i Sverige behöver arbeta tillsammans mellan branscher, åldrar och olika delar av arbetsmarknaden. Unga och invandrare behöver få jobb och vi behöver möjliggöra att man kan fortsätta jobba när man blir äldre och kan bo var man vill. Vi behöver sänka trösklar och gör det lätt att röra sig över gränser. Vi måste underlätta att pröva något nytt. Man måste kunna fortsätta jobba efter 65, kommunal vuxenutbildning behövs för att kunna ställa om mitt i arbetslivet för att vi ska kunna bygga Sverige starkare tillsammans.
– Vi måste bejaka öppenheten. När studenterna kommer till Umeå gör de det för att Umeå har kunskap, det är en bra plats att leva på.

Vi behöver vara rädda om öppenheten mot omvärlden. De som pluggar i Sverige och vill stanna måste självklart kunna det. Men att stå upp för öppenhet ställer krav. Vi måste göra allt i vår makt för bättre integration, för att bostäderna ska bli fler och att människor ska få en andra chans.
Min utgångspunkt är att Sverige kan mer om fler regioner jobbar tillsammans och om vi använder möjligheter till omställning och förstärker dem.

De flesta politiker jobbar för att få Västerbotten och Sverige att växa. Man utbyter idéer om hur man gör det bäst. Ibland är vi till och med överens om hur. Vi konkurrerar med andra länder som utmanar oss hela tiden. Det får då inte vara för svårt eller för dyrt att driva företag.

Anna Kinberg Batra
Efter valförlusten i valet 2014 meddelade Fredrik Reinfeldt sin avgång från posten som partiordförande för Moderaterna. Vid en extra partistämma på Friends Arena i Solna den 10 januari 2015 valdes Kinberg Batra till ny partiordförande och blev därmed Moderaternas första kvinnliga partiordförande.

Text: Mariann Holmberg
Foto: Patrick Trägårdh