Västerbottniska råvaror på Västerbottenbuffén

Ella Nilsson och kökschef Andreas Askling på Västerbotten på Grand Hôtel.

Ella Nilsson tillsammans med kökschef Andreas Askling på Västerbotten på Grand Hôtel.

”Jag ville lyfta fram de västerbottniska råvarorna och visa vilken fantastisk matkultur Västerbotten kan erbjuda. Så det kändes naturligt att använda maten som en dörröppnare till stockholmarnas hjärtan” , berättar Ella Nilsson i boken om Västerbotten på Grand Hôtel. Hon har varit med sedan starten av Västerbotten på Grand Hôtel 1991 och har fortfarande hand om den berömda Västerbottenbuffén. 

Dåvarande landshövding Sven Johansson ville profilera Västerbotten med maten som inspiration och attraktion. Västerbotten på Grand Hôtel startades som ett projekt inom Hushållningssällskapet med  hemkonsulenten Ella Nilsson som projektledare. I början finansierade Länsstyrelsen, landstinget och länsturismnämnden evenemanget som snart utvecklades att omfatta tre veckor. I dag är Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten arrangörer.

 

Västerbottenbuffén på Grand Hôtel 2013

Grand Hôtels temaveckor 15 januari – 3 februari på verandan för  Västerbottenbuffén är mycket uppskattad. Den bokas gärna i flera veckor innan av gästerna.

Västerbottenbuffén serveras under tre veckor med start 15 januari på verandan på Grand Hôtel och är öppen för allmänheten att boka. Kuvertpriset är 495 kr för ett 40-tal olika rätter, de flesta är gjorda på västerbottniska råvaror så långt det är möjligt.

Här följer en lista på årets leverantörer från Västerbotten:

Botniafisk – 100 procent närproducerad fisk från Skellefteå.

Kallholmen– levande öl tillverkad med norrländsk envishet och stolthet i Skelleftehamn.

Norums fiskrökeri – ett familjeföretag som har rökt fisk sedan 1959. Finns i Norum utanför Umeå.

Jettes gårdsmejeri – Ett av Sveriges minsta gårdsmejerier, beläget i Högland mitt mellan Dorotea och Borgafjäll. Av mjölken från deras 15 getter, tillverkas getost samt getmese och dessertost inlagd i olja. Av inköpt komjölk från fjällen, tillverkas Lapplands Blå samt en lagrad hårdost.

Kräkångers ekogård – ägs och drivs av makarna Margaretha och Stefan Olofsson i Kräkånger. På gården odlas ca 3ha potatis, 2ha morötter, 3ha kålväxter och andra grönsaker.

Jennie Samuelsson – Vinnare i årets Skellefterätt 2011.

Tärnavilt – En helvild smak från fjällvärlden.

Strandmans bärprodukter – leverar produkter av hjortron, åkerbär och havtorn.

Norrmejerier –  Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Dessutom producerar de den fina Västerbottensosten.

 Västerbottenspotatis – Västerbotten Potatis AB är ett odlarägt aktiebolag med ett 20-tal aktiva odlare från Västerbotten och södra Norrbotten. Odling av såväl mandel som rundpotatis enligt konventionella metoder, men även KRAV-märkt potatis odlas.