Vilken är den värsta myten om Västerbotten

Att bygga attraktivitet
Samtalsledare: Camilla Wagner, journalist, Stockholm
Panel: Tomas Mörtsell, kommunalråd Storumans kommun Katarzyna Wikström, kommunchef Norsjö kommun Milad Mohammadi, superkommunikatör, Stockholm

Camilla Wagner samtalar om att hitta passionen för Västerbotten.
Milad Mohammadi är visionären som ska utmana på ett filosofiskt sätt
Tomas Mörtsell representera kommunen ur ett ledarperspektiv
Katarzyna Wikström som har en hel del konkreta exempel på att skapa engagemang och nytänkande från din kommun Norsjö.

Vilken är den värsta myten om Västerbotten
– Den värsta myten är nog att vi som bor i norra Sveriges inland måste försaka eller sänka standarden, men det är inte sant. Det är bra att bo i Bastuträsk, säger Katarzyna Wikström.
Tomas Mörtsell känner igen den bilden om kärvheten vilket är en myt som vi behöver avliva.
– Det arbetet kommer aldrig ta slut och något vi måste ägna oss åt varje dag.
– Genom att resa runt i Sverige har jag krossat mina fördomar om hur det är i exempelvis norra Sverige, säter Millad Mohammadi.
Han är dock inte förtjust i ordet attraktion. Ordet innebär en kortsiktighet att göra något till synes attraktive. En långsiktig kärlek vore ett bättre ord och kommunicerar bättre.

Hur får man nyanlända invandrare att stanna?
Katarzyna Wikström vill att Västerbotten ska bli skickligare på att hjälpa människor att etablera sig och komma ut på arbetsmarknaden.
– Vi måste ta ansvar var och en. Praktikplatser är avgörande för att få kontakter och referenser för att kunna söka ett jobb. Nyanlända måste få komma till tals med våra nyanlända. Vi måste engagera föreningslivet och ställa krav på integrationsfrämjande verksamhet.
Thomas Mörtsel berättar om vikten av att ha en bra ekonomi. För att bygga en stark organisation då behövs det ordning och reda på pengar och organisation och en förutsägbarhet, att man kan lita på vad man får.
– Det ger bättre förutsättningar att lyfta blicken och titta in i framtiden, istället för att varje dag kämpa för att överleva.
– Näringslivet får mer makt och då kommer även ett ansvar att bygga samhället och ge jobbtillfällen som kan utveckla samhället. En positiv samhällsutveckling där såväl näringslivet, som offentlig sektor och näringslivet är lika viktiga parter. Den ideella sektorn glöms ofta bort, säger Milad Mahammadi.
Katarzyna Wikström driver flera företag och har insett att man måste hitta nya vägar och använda geografin och kanske koppla ihop flera olika verksamheter.
– Jobben skapas i näringslivet och företagen måste bli bättre på att ta emot praktikanter men offentlig sektor måste vara föregångare.
Vi måste förmedla den sanna bilden av ett tryggt, bra och naturnära boende med en bra vardag. Vi måste våga tänka nytt och nya sätt att förstärka attraktiviteten. Norsjö har infört babybonus på 5000 kronor att handla för på orten vilket ger en tydlig företagskoppling, säger Katarzyna Wikström.

Tomas Mörtsell
Storumans kommun sjuder av framtidshopp. 2 200 jobb och en investeringsvolym på cirka 27 miljarder inom gruvnäring, vindkraft, besöksnäring och testverksamhet är på gång. Både möjligheter och stora utmaningar samtidigt. I torsdags bjöd Storumans kommun in till seminariedag på Västerbotten på Grand Hôtel.
– Jag har jäkligt roligt och jag älskar det jag gör. Att bara fortsätta att hyvla och spara i kommunbudgeten är inget jag vill jobba med, vi måste våga satsa också, säger Tomas Mörtsell, (C), kommunstyrelsens ordförande som tog över ordförandeposten i kommunen vid senaste valet.
Att göra Storumans kommun mer attraktivt att bo och leva i är visionen fram till 2020. Mycket är på gång med flera gruvor, vindkraft, besöksnäringen i Hemavan-Tärnaby området, SAAB:s testverksamhet på Storumans flygplats samt fler aktörer är på gång och fortsatt utveckling av Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman. Investeringssatsningarna ligger på cirka 27 miljarder kronor. Men utmaningarna är också många med en åldrande befolkning, pensionsavgångar med ett stort rekryteringsbehov som följd, omkring 2200 jobb är på gång. Kommunen behöver även rusta för fler bostäder och infrastruktur kring gruvsatsningarna.

Katarzyna Wikström
Katarzyna Wikström, kommunchef i Norsjö kommun och delägare i städföretaget Wikk och Hotellet i Boliden.
Hon har tidigare varit bland annat verksamhetschef på Hälsocentralen Malå-Norsjö i Västerbottens läns landsting.

Milad Mohammadi
Milad Mohammadi har juristexamen och Kandidatexamen i nationalekonomi och statsvetenskap
Han är utsedd av Resumé till Sveriges superkommunikatör 2014, Sveriges supertalang 2013 enligt Veckans Affärer och årets uppstickare 2012 enligt Shortcut.
Dagens industri har uppmärksammat Milad Mohammadi som en av nordens och näringslivets mest efterfrågade talare till ledare och chefer.

Milad Mohammadi om sig själv
Antingen skulle jag ta livet av mig själv, eller bli en fantastisk människa. Jag valde det senare, och mer än så. Med min galenskap var mitt beslut att bli den mest fantastiska personen i hela världen.
Med min drivkraft för att se möjligheter istället för problem – och olikheter som våra största möjligheter – blev jag både jurist och statsvetare som 22 år gammal, Sveriges supertalang 2013 och Sveriges superkommunikatör 2014.
Genom att kombinera kompetens, starka känslor och vass kommunikation har jag fått äran att vara en av nordens största talare inom mångfald, kommunikation och ledarskap för näringslivet, kommuner och organisationer – med högsta betyg i snitt.
http://milad.se

Text: Mariann Holmberg
Foto: Patrick Trägårdh